Rouwbegeleiding en hulp bij verliesverwerking

Wanneer kinderen met verlies te maken krijgen, kan dit een grote impact op hun leven hebben. Dit kan (bij hele jonge kinderen) al zo zijn bij het verlies van een knuffel of huisdier, laat staan bij het verliezen van een dierbaar persoon. Ieder kind gaat anders om met deze verliezen, en ook de omgeving reageert altijd anders.

Doordat kinderen hun gevoelens soms niet goed kunnen of durven uiten, kan dit allerlei negatieve gevolgen op hun ontwikkeling hebben. Denk aan concentratieproblemen, slaapproblemen, leerproblemen of gedragsproblemen. Wanneer het een verlies van dichtbij betreft, bijvoorbeeld een gezinslid of grootouder, kunnen ouders het niet altijd opbrengen om er voldoende voor hun kind te zijn. Ook kan het voorkomen dat er (bijvoorbeeld door ziekte), binnenkort een verlies te verwerken zal zijn, waardoor betrokkenen in een voorstadium al verdrietig zijn. Dit kan voor kinderen soms vragen oproepen en emoties losmaken, die voor de omgeving moeilijk te begrijpen of te beantwoorden zijn.

 Bij bovenstaande situaties kan ik hulp bieden. Ik ga dan met uw kind (en indien gewenst, ook met u) werken aan het in goede banen leiden van de rouw. Dit gebeurt niet alleen door te praten en dingen uit te leggen, maar ook met behulp van materialen, door te tekenen, (na)spelen, schrijven, etc. Hierbij wordt gekeken wat bij het kind past en op welke manier hij/ zij zich veilig voelt om zich te uiten. In sommige gevallen kan een klein aantal sessies al voldoende zijn om het kind weer op weg te helpen.

 Neem gerust contact met mij op als u hier vragen over hebt. Onder tarieven vindt u meer informatie.